Churros to prawdziwa uczta dla podniebienia – długie, chrupiące paluszki z ciasta, delikatnie posypane cukrem pudrem i opcjonalnie cynamonem. To nie tylko deser, to przekąska, która zdobyła uznanie na całym świecie i ma miliony fanów.
Podawane są z kubeczkiem gęstej czekolady lub słodkim sosem do maczania, churrosy to prawdziwa gratka dla dużych i małych miłośników słodyczy. Ich sekret tkwi w naturalnych składnikach i wyjątkowym sposobie przygotowania.
Skąd pochodzą churros?
Na świecie trwa spór o dokładne pochodzenie churrosów i historię ich rozprzestrzeniania. Istnieją dwie teorie, skąd ten słodki przysmak do nas przywędrował.
Według mniej popularnej wersji churros pochodzi z Chin. Powstały z ciasta zwanego “youtiao”, które smaży się na oleju. Jednak tam ciasto było słone i nie podawało się go ze słodką czekoladą, ani nawet cynamonem. Portugalscy kupcy,, podróżując do Chin, zainteresowali się tym przysmakiem i dopracowali przepis.
Większą popularnością cieszy się jednak historia, według której odpowiedzialni za powstanie churrosów są hiszpańscy pasterze. Nazwa churro miała, być nadana na cześć rasy owiec churra, których rogi miały przypominać kręcony kształt churrosów. Te skromne i proste słodkości, szybko zdobyły popularność w całej Hiszpanii.
Ewolucja churrosów trwała dalej, gdy portugalscy żeglarze wprowadzili je do Europy, gdzie zdobyły popularność we Francji i Portugalii. Jednak to w Ameryce Łacińskiej, zwłaszcza w Meksyku, churros znalazły swoje prawdziwe powołanie. Meksykańska wersja, znana jako „churros con Chocolate”, stała się hitem, często podawana z intensywnym sosem czekoladowym, tworząc niezwykle słodkie połączenie.
Dziś churros są uwielbiane na całym świecie, przybierając różnorodne formy i smaki w zależności od regionu. W Hiszpanii są popularne na śniadanie, maczane w gęstej gorącej czekoladzie lub podawane z kawą con leche. W Meksyku uliczni sprzedawcy oferują je z różnymi nadzieniami, stając się popularnym przysmakiem na jarmarkach i festiwalach. W Stanach Zjednoczonych, churros są powszechnie spotykane w parkach rozrywki, na imprezach sportowych i jako deser w meksykańskich restauracjach.
Jak wyglądają churros?
Teraz już wiesz, co to są churros!
Złote Paluchy Churros to podróżująca uczta dla podniebienia!
Podróżujemy po całej Polsce, dostarczając niezapomniane doznania smakowe na zlotach food trucków, festiwalach i różnorodnych wydarzeniach.
Śledź nasze przygody na mediach społecznościowych, aby być na bieżąco z naszymi trasami i odkrywać, gdzie w danym momencie możesz rozkoszować się naszymi wyjątkowymi churrosami.
Posiadamy nie tylko food trucki, ale również punkty stałe oraz sezonowe.
Zapraszamy do śledzenia nas na Facebooku, Instagramie i TikToku.